torsdag 20 maj 2010

Boylans Orange Soda




GÄSTRECENSION
av Anton

Pris:
15,90 kronor, PrisXtra Norra Station.

Jag gjorde det felaktiga antagandet att det här, med tanke på namnet, skulle vara en apelsinläsk. Jag blev därför mycket överraskad när den söta doften av mandariner var det första som märktes då läsken hällts upp. Enligt listan över ingredienser innehåller den mer olja från mandariner och clementiner än apelsinarom och jag har faktiskt svårt för att upptäcka minsta antydan till apelsin både i lukt och smak.

Den har en angenäm doft och en lite jordig smak med mycket tydlig efterklang av mandariner. Bubblorna är små och många vilket passar bra till den här sortens fruktiga dryck och det är visserligen kul med en smak som inte är särskilt utbredd, men jag tycker att småcitrusarna är lite tama i smaken och de klarar inte helt av att stå på egna ben. Det hade nog inte varit helt fel med lite mer uppbackning från deras storasyskon.

Betyg: 3/5

måndag 17 maj 2010

Hansen's Natural Cane Soda Kiwi Strawberry



Ingredienser:
Kolsyrat vatten, rörsocker, citronsyra, naturliga aromämnen (fruktextrakt av kiwi från Chile eller Italien samt jordgubbar).

Pris:
Mellan 12 och 17 kronor

ICA Aptiten på Torkel Knutssongatan kan mycket väl vara Stockholm innerstads bästa matbutik, åtminstone om det är dryck man söker. Där kan du förutom läsk från Hansens även hitta Welch's Grape Soda, fem läsk från The Boylan Bottling Co och tre olika Mountain Dew (om man gillar sånt). Jag har dessutom aldrig sett ett större utbud av öl än här, bland de lysande exemplen återfinns Chapeau Kriek, Hantverksbryggeriet Bonden och Dugges Brandmästare Andréns törstsläckare. Väldigt sympatiskt!

Som en stor kiwifantast var jag naturligtvis tvungen att testa den här läsken. Burken gör en stor sak av att den innehåller äkta rörsocker, är fri från konserverande medel, koffein och sodium.

Den transparenta drycken doftar lätt av våffelstrut och smaken är i ärlighetens namn ganska svag. Kiwins syrliga egenskaper går att skönja men för det krävs viss ansträngning och det slår ofta över i jordgubbssötma.

Betyg: 2/5

torsdag 8 april 2010

Spendrups Champis



















Champis är en gammal favorit, en som jag föredrar framför den aggressivt kolsyrade Pommac. Här på burk då den lokala Vivo har ett erbjudande med två burkar för 15 kronor (vilket egentligen inte kan sägas vara särskilt upphetsande).

Ser ut som vitt vin i färgen. Doftar gräddtårta. Smakar friskt, bärigt. Mellanmycket kolsyra.

Betyg: 3/5

onsdag 7 april 2010

Fentimans Dandelion & Burdock



















Vad ska man förvänta sig av den här läsken? Maskros och tistel. Min flaska är dessvärre väck, så ingen innehållsförteckning den här gången.

Doftar salmiak, körsbär, marsipan. Smakar körsbär, päron, snus? Smakerna krockar en aning. Drycken känns tung och kapslar nästan in tungan.

Salmiaken tar över för mycket i smaken, och eftersom jag inte tycker om salmiak blir omdömet därefter. Om du däremot var en sådan som när det begav sig brukade tugga salmiaktuggummin...

Betyg: 2/5

tisdag 6 april 2010

Kullamust jordgubb


Ingredienser: Ren äppelmust, kryddad med fruktsaft från kallpressade jordgubbar och en nypa äkta kardemumma.

Pris: 22,90 kronor för 63 cl på ICA Strandkassan, Rörö.

"Lagrad must av svenska äpplen", och med ett par jordgubbar, kan jag tro. Det här var en spännande chansning i ett glest utbud, namnet Kullamust får mig att tänka på svenska byar och gårdar. Och jag gillar småbygden mer än vad jag oftast ger uttryck för, förmodligen mycket på grund av min nostalgiska ådra.

Färgen är underligt gyllene med röda inslag och bärrester i. Den smakar som den gamla GB-glassen Solero Ice, ni vet isglassen med hela jordgubbar i, frysta jordgubbar. Friskt och utan någon påträngande sötma, men lite tunn.

Betyg: 3/5

Se gärna Kullamusts föredömliga hemsida, varifrån jag har lånat bilden.

Kopparbergs Berra Bus


Berra Bus är en blåbärsläsk som tidigare ska ha gått under namnet Vira Blåtira. Som namn, färg och etikett antyder är det en läsk skapad för att appellera till de yngre människorna.

Vicksblå-blå färg bådar inte för någon smaksensation, och skenet bedrar ej. Vad man möts av är i princip druvsocker, med lätta inslag av blåbär. Som jag förstår det blir man heller inte blå om tungan av den?

Betyg: 1/5

måndag 5 april 2010

Zeunerts Portello

Tidigare kände jag inte Portello mer än till namnet, som ligger fint i mun, vilket var vad som lockade mig testa en. ICA stormarknad i Torslanda hade Zeunerts version och det är följaktligen den som står inför granskning.

Det är ingen höjdare vi har att göra med, det är gräddkola och sådan där smulig fudge som finns bland lösgodiset, både i doft och smak. Tjockt, sött och gräddigt. Inte vad jag väntar mig av en läsk och det hade kunnat vara goda egenskaper, om jag hade tyckt om grädde och smulig kola, men det gör jag dessvärre inte alls.

Betyg: 1/5

onsdag 31 mars 2010

GB Gräddglass - Krossad choklad


Ingredienser: Skummjölk, socker, glukos-fruktossirap, grädde (8%), smörfett, torkad glukossirap, kakaomassa, kakaosmör, vasslepulver, koncentrerad skummjölk, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (mono- och gilycerider av vegetabiliska fettsyror, ammoniumfosfatider, polyglyerolpolyricinoleat), stabiliseringsmedel (alginsyra), arom.

Pris: 13,90 kronor

Detta är en gammal favorit sen tiden med Magnum Classic-struten som såldes någon gång under andra halvan av 90-talet. Glassen i struten var nämligen just den här, inte exakt, men i stort sett. För ett par år sedan genomgick den en mindre förändring i receptet, som skulle göra glassen ännu krämigare. Kartongerna ändrade utseende och till min stora sorg gjorde även glassen det. Under en kortare period var den snudd på oätlig.

Idag är den dock i prima skick och gräddigare än någonsin. Glassens absolut största förtjänst är konsistensen på det smälta, som grädde med choklad i. Därutöver tillkommer att chokladflarnen är i idealisk storlek, de lägger sig som snöflingor över tungan istället för att som ICAs version (om jag inte missminner mig) klumpa ihop sig till följd av att det snarast tycks vara kross. Den versionen har också det problemet att den smälta glassen är som vatten, du måste alltså hålla hög takt i ditt ätande. När det gäller GBs krossade choklad vill du däremot gärna dröja lite extra, för att låta glassen grädda till ordentligt - som siden i gommen.

Betyg: 5/5

COOP Apelsinjuice




Ingredienser:
Apelsinjuice med fruktkött. Framställd av vatten och apelsinjuicekoncentrat med fruktkött. Pastöriserad.

Pris: 14,90 kronor.

En smula fylligare än JOs måltidsdryck med diskret fruktkött och en ganska sur, svag och oinspirerad apelsinsmak. Dessa egenskaper förstärks ytterligare när man dricker juicen till frukosten eller utan bröd. Istället för en önskan att se solen vill man helst stänga alla fönster, dra ner persiennerna och kura ner i sängen igen.

Betyg: 1/5

tisdag 30 mars 2010

Fentimans Curiosity Cola

Ingredienser: Fermented Ginger Root Extract, Carbonated Water, Sugar, Catuaba Extract, Gurana Extract, Caramel (E150), Phosphoric Acid (E338), Cola Flavour 9594 (Flavouring), Caffeine.

Pris:
20 kronor

Inköp: Goodstore, Stockholm (Skånegatan 92)


Fentimans Curiosity Cola är en cola som är bryggd, vilket i det här fallet innebär att man kokar ingefärsrötter och därefter tillsätter bland annat jäst och olika örter. Detta ger drycken en alkoholhalt kring 0,5%. Den är av många ansedd som världens bästa cola.

Den är mörk i färgen och bär en överväldigande coladoft och lite tuggummi (eller så tänker jag bara på colatuggummina man kunde köpa för 50 öre förr i tiden), mycket fräscht och inbjudande. Kolsyran är perfekt avvägd och colan rinner smeksamt nerför tungan. Colasmaken är ren, utan den artificiella sötma som präglar många colasorter (och dina tänder, efter drucken flaska), och med en liten touch av vaniljstång. Vad den också har är eftersmak, inte den mest ihållande jag har stött på men tillräcklig för att stå ut från mängden och för att skänka colan en ny dimension; en möjlighet att dricka den utan hast. Det är nästan att jag förväntar mig en bakfylla efter denna, i alla avseenden, stora cola.

Betyg: 5/5

Länkar:

http://www.fulcola.com/showcola.asp?id=15
http://www.youtube.com/watch?v=gPbh6Ru7VVM

lördag 27 mars 2010

Spendrups Nygårda Hallonsoda och Naturfrisk Raspberry




Spendrups Nygårda Hallonsoda


Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, glukosfruktossirap, fläderbärsextrakt, surhetsreglerande medel citronsyra, konserveringsmedel E211 och E202, aromämnen (hallon), färgämne sockerkulör.

Pris: 4,90 kronor

Kuriosa: Sen Apotekarnes läsker försvann från butikshyllorna här i staden har Spendrups varianter av samma läsksorter våldfört sig på mina barndomsminnen. Men jag tänkte ge hallonsodan ett försök till, kanske har jag druckit den vid fel tillfällen?

Utseende: Ljust, kemiskt röd. 1/5

Doft: Hallonmumrikar. 1/5

Smak och textur: Hallonmumrikar, annan artificiell hallon. Tunn med ganska mycket kolsyra, som ger en skarp udd till drycken. Hallonmumrikar är goda men det är inte så jag vill ha min läsk. 1/5

Slutbetyg: 1/5


Naturfrisk Raspberry

Ingredienser: Kolsyrat vatten, hallonsaft (20%), rörsocker, citronsyra och naturlig hallonarom.

Pris: 14 kronor

Utseende: Fylligt röd. 3/5

Doft: Hallonkärnor. 2/5

Smak och textur: Lätt smak av hallon, lite lite kraftigare än Nygårdas hallonsoda och med mindre kolsyra. 2/5

Slutbetyg: 2/5

Dr. Oetker Ristorante Pizza Prosciutto




Ingredienser:
Vetemjöl, 27% tomatpuré, 14% kokt skinka (fläskkött, vatten, salt, dextros, aromer, rökarom), 14% ost (skivbar mozzarella, Edamer), vatten, vegetabilisk olja, yoghurt, jäst jodsalt, socker, olivolja extra fin, modifierad stärkelse, äggula, oregano, paprika, hydroliserat soja och veteprotein, vitlök, persilja, surhetsreglerande medel mjölksyra, aromer (innehåller mjölkbeståndsdelar och selleri), ingefära, peppar, laktos, maltodextrin, skummad mölk [sic], förtjockningsmedel (anthan, guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl).

Pris: Ej noterat

Hyfsat trevligt yttre men när man sätter tänderna i den är torrhet allt som möter en. Botten är mer som hård pajdeg än den krispighet som krävs av pizzadeg. Småsur tomatsås. Förhållandevis tjocka och ganska smaklösa skinkbitar. Pizza är pizza men den här var jobbig att äta.

Betyg: 1/5

fredag 26 mars 2010

SVRT Cola


Ingredienser: Kolsyrat vatten, rårörsocker (10%), kola, citronsyra, naturlig arom, naturligt koffein (guarana).

Pris: 14 kronor

Kuriosa: Inhandlad den tjugosjätte mars på Goodstore (Skånegatan 92, Stockholm).

Utseende:
En smula rödare i färgen än cola vanligtvis är (syns dessvärre inte på bilden). 2/5

Doft: Ingefära, isig cola och gummi. 4/5

Smak och textur: MYCKET colaflaska, typen mindre, i smaken. Stämmer väl överens med doften. 3/5

Slutbetyg: 3/5

Grandiosa Vesuvio


Ingredienser:
Botten: Vetemjöl, vatten, vegetabilisk olja, socker, jäst, salt och emulgeringsmedel E471.
Fyllning och tomatsås: Ost (med färgämne E160a), rökt skinka och grisbog (griskött, socker, salt, konserveringsmedel E250, antioxidationsmedel E301 och kryddextrakt), tomatpuré, tomat, vatten, vegetabilisk olja, socker, salt, lök, kryddor (bl a chilipepper, vitlök, oregano och spiskummin), kryddextrakt, potatismjöl och jästextrakt.

Pris: 15,50 kronor

Utseende:
Pizzans form är tilltalande och för tankarna till en vedugn, vilket väl förmodligen är precis varför de utformade den så. Osten spretar en del till följd av att den är riven i tunna bitar. - 3/5

Smak och textur: Botten är en aning för degig men kanterna blir angenämt knapriga om man låter de ta ordentligt med färg i ugnen. Tidigare hade den här pizzan stora problem med att tomatbitarna (antar att det var där problemet fanns) blötte ner den, men i och med ett nytt recept verkar det vara löst. Däremot har tomaterna en ganska underlig smak, som ibland påminner om äppelcider. Sen det förra receptet har man lagt till oregano, som varken avger doft eller smak. - 2/5

Ingen La Mia Pizzeria Mozarella direkt.

Slutbetyg: 2/5

Belvoir Fruit Farms Organic Lemonade


Ingredienser:
Carbonated Belvoir spring water, organic cane sugar, fresh organic lemon juice and rind (5%), citric acid.

Pris: 17 kronor

Kuriosa: Inhandlad den tjugosjätte mars på Goodstore (Skånegatan 92, Stockholm).

Utseende: Grumligt ljusgul, som vatten med några droppar såpa. 2/5

Doft: Svag doft av en varm sommar i skuggan av ett träd. 3/5

Smak och textur: Lätt kolsyrad med en tunn kropp och viss surhet som förnimmer om skumgummigodis. Kanske något för söt, jag känner hur det fräter på tänderna. 3/5

Inte så illa, jag tycker mig minnas att jag har hört dåligt om märket men nu blir jag osäker på om det var rätt. Flaska och etiketter är fint utformade.

Slutbetyg: 3/5

Whole Earth Sparkling Delicious Cola


Ingredienser:
Sparkling water, organic agave syrup, organic lemon juice from concentrate (2%), barley malt extract, natural lavouring, cola nut extract. Contains barley and gluten.

Pris: 14 kronor

Kuriosa: Inhandlad den tjugosjätte mars på Goodstore (Skånegatan 92, Stockholm). När jag öppnade burken var jag tvungen att ta hjälp av en kniv, då mina naglar hade brutits av mot "ringen" annars.

Utseende:
Som rött te, vätskan är precis genomtränglig sett från sidan av glaset. 2/5

Doft: Påminner om de klassiska colaflaskorna och Calippo Cola. Rund i doften. 3/5

Smak och textur: Svagt kolsyrad, betydligt större i kroppen än sina världskända konkurrenter Pepsi Cola och Coca Cola, därtill också en mer, om än ganska återhållsam, organisk smak. 3/5

Whole Earth Sparkling Delicious Cola känns som ett gott alternativ när du i den vardagliga stressen vill koppla av en stund. I motsats till ovan nämnda märken, som uppmuntrar till hälsovådlig extremsport, så har den bedömda drycken en lugnande effekt genom sin följsamma smakpalett.

Slutbetyg: 3/5